Giv den rette mængde hjælp

Denne artikel er henvendt til dig, der er forældre og har et barn, der skal læsetræne. Selvom det kan lyde simpelt, så kan det være svært at vide, hvor meget man skal hjælpe og hvordan, når man hjælper et barn, der skal læsetræne.

Hjælper jeg for meget eller for lidt?

Når et barn begynder at skulle læsetræne derhjemme, kan det som forælder være svært at vide, hvor meget og hvor lidt man egentlig skal hjælpe til, og ikke mindst hvordan.

Der er ikke et facit for, hvor meget man skal hjælpe et barn med at læse, men dit barn skal have en passende hjælp til læsningen, så det fortsat har lyst til at læsetræne, og så det oplever læseglæde og motivation og en følelse af, at det kan lykkes. Får barnet ikke hjælp nok, kan læsetræningen give ar på sjælen, som er uoprettelige.

Hvor meget man skal hjælpe, afhænger af konteksten. Det kommer for eksempel an på tekstens sværhedsgrad, barnets læseevner på tidspunktet osv., hvordan man som støtte skal balancere sin hjælp, så barnet får læst mest muligt af teksten selv, men hvor teksten stadig giver mening for barnet.

Afkodning er krævende og din hjælp kan være nødvendig

Barnet bruger enorme mængder energi på at afkode teksten i starten, og du er indimellem nødt til at hjælpe for at barnet kan holde motivationen oppe, og så barnet forstår, hvad det er, det læser. Vi giver dig derfor nogle helt enkle råd til, hvordan du hjælper dit barn med læsningen allerede nu, uden at du skal ”uddannes” som lærer. Det allervigtigste er nemlig, at du kan hjælpe dit barn igennem læsningen, så
• dit barn undgår negative oplevelser med læsning, og
• så teksten giver mening for barnet, samtidig med
• at dit barn læser mest muligt af teksten selv. Det er selvfølgelig en svær balancegang mellem at hjælpe barnet med læsningen og at hjælpe barnet til selv at prøve at læse de ukendte ord. Det er vigtigt, at barnet ikke føler sig presset til at gøre noget, det ikke kan, og samtidig mærker at det kan selv.

Sådan hjælper du med ukendte ord

Her får du de mest effektive måder til at hjælpe dit barn med at læse ukendte ord, uden at læsningen bliver helt hakket i stykker:

• Aftal, at dit barn forsøger at læse et ukendt ord to gange, derefter siger du ordet
• Snak med dit barn om billederne på siden, inden dit barn skal læse, sørg for at du får nævnt de svære ord i teksten, mens I taler om billederne
• Lad dit barn kigge siden igennem for svære ord, som I sammen får læst, inden dit barn skal læse siden
• Lad dit barn læse teksten med den aftale, at hvis dit barn går i stå og peger på et ord, så skal du læse ordet
• Gentag de sætninger, hvor de svære ord indgår.

Inspiration og professionel hjælp

Ved at anvende denne form for hjælp, så opnår du, at dit barn faktisk får mening ud af teksten, fordi det hele ikke bliver hakket i stykker, samtidig med at dit barn ikke sidder tilbage med en følelse af, at læsning er alt for svært og håbløst at lære.
Find masser af andre inspirerende artikler til læsetræningen her. Overvejer du professionel hjælp til dit barns læsning? I Læsekarrusellen kan du altid få en gratis og uforpligtende læsevurdering.
Scroll til toppen