Læsetest på bare 5 minutter

Er du i tvivl om dit barn har læsevanskeligheder? Vi guider dig igennem en læsetest, der kan give dig det nødvendige overblik.

Få overblik og gode råd til at komme videre

Hvordan dit barn læser, og hvordan dit barns læseniveau er i forhold til klassekammeraternes, er afgørende i forhold til mange fremtidige valg i dit barns liv. Derfor er det værd at kigge nærmere på netop dit barns læseniveau. På bare 5 minutter kan du få bedre overblik over, hvordan det går med sit barns læsning, og du ved mere om, hvordan I sammen kan komme godt i gang med læsetræningen.

Mavefornemmelse og trinmål

Måske har du allerede en mavefornemmelse, der fortæller dig, at I har brug for at lære mere om læsning, måske er du blot usikker på, hvordan det går med dit barns læsning. Der er mange forskellige områder af læsningen, man skal forholde sig til for at vurdere et barns læsning. Mavefornemmelsen kan være et godt praj om, at der er brug for mere støtte til læsningen, men der er helt konkrete måder at undersøge læsningen på.
Her får du to fokuspunkter, du kan starte med at forhold dig til, hvis du skal vurdere dit eget barns læseniveau:
1. Dit barns læsehastighed i en alderssvarende tekst
2. Sværhedsgraden (Lix eller Let-tallet) på de bøger, som dit barn læser
Det betyder f.eks., at Søren som går i slutningen 2. klasse (ca. maj) skal kunne læse bøger på Lix 7-9 med en læsehastighed på 80 ord/minut. Disse tal er trinmål for skolernes undervisning. Der vil være meget forskel på hvert enkelt barn i de enkelte klasser. I denne sammenhæng er det vigtigt at se på præcist dit barns læseudvikling. Går det fremad? Og bliver dit barn hele tiden bedre til at læse?

Har dit barn læsevanskeligheder?

Det kan som forældre være svært at vurdere, om der er tale om læsevanskeligheder. Det kræver at man undersøger læsningen lidt nærmere. Hvis du gerne vil vide, om dit barn er i læsevanskeligheder, så er det værd at kigge nærmere på:
• hvordan dit barn læser og staver
• dit barns motivation
• din mavefornemmelse
• hvad skolen giver udtryk for

Du kan downloade min guidede læsetest her

På bare 5 minutter får du et rigtig godt overblik over, om dit barn er i læsevanskeligheder, og hvad der kan være dit næste skridt for jer. Når I har lavet læsetesten derhjemme har I helt sikkert fået en idé om, hvordan det går med læsningen hjemme hos jer. Skulle I være kommet skævt fra start, være gået i stå eller have mistet motivationen? Så fortvivl ikke, for det kan I heldigvis lave om på.

Jo før dit barn får hjælp, des bedre

Læsevanskeligheder kræver professionel hjælp, og det er aldrig for sent eller for tidligt at henvende sig, men jo før, des bedre kan barnet få hjælp og hurtigere få lært at læse.
I Læsekarrusellen hjælper vi forældre med at få metoder og strategier til at kunne hjælpe deres børn med læsetræningen, så barnet lærer at læse bedst muligt og så det bliver en rar oplevelse frem for en kamp.
Er du klar til at modtage min hjælp?
Scroll til toppen