Forældre bør have en fair chance

I Læsekarrusellen mener vi, at alle forældre har ret til at vide, hvordan de bedst hjælper deres barn med læsningen.

Læsetræning er mere end bare 20 minutter

Da jeg var lærer, var der nærmest ikke tid til at vejlede forældrene, når de havde brug for det.
Det blev oftest til en eller to sætninger om, at det var vigtigt at læsetræne hver dag, og hvis forældrene kunne hjælpe børnene med at bruge bogstavernes lyde til at læse nye ord, så skulle det nok gå.
Er du forælder til et barn i indskolingen, har du muligvis oplevet at få den samme besked. Men der skal mere til for at læsetræningen skal lykkes, og jeg kan vise dig, hvad det er.

Professionel læsevejledning

I mine første år som lærer vidste faktisk heller ikke, hvordan jeg skulle forklare og sætte ord på, hvad forældrene ellers kunne gøre i forhold til deres børns læsning. Det var faktisk ret frustrerende for mig, men også for forældrene, kunne jeg se. Over nogle år tog jeg uddannelsen som læsevejleder. Her fik jeg sat ord på, hvad læsning er, og hvordan børn lærer at læse. Jeg vidste det jo godt i forvejen, men det var tavs viden for mig, og derfor var det så svært at forklare.
At hjælpe sine børn med læsning kræver ikke, at man tager en uddannelse i læsning. Men det kræver professionel læsevejledning at få sat ord på, hvad man som forældre skal gøre for at kunne lykkes med at støtte sit barn i læseindlæringen.

3 ting du skal gøre for at lette læsningen

Her kommer nogle helt enkle råd til, hvordan du hjælper dit barn med læsningen allerede nu, uden at du skal ”uddannes” som lærer. Det allervigtigste er nemlig, at du kan hjælpe dit barn igennem læsningen, så:
  • dit barn undgår negative oplevelser med læsning
  • teksten giver mening
  • samtidig med, at dit barn læser mest muligt af teksten selv Det er selvfølgelig en svær balancegang mellem at hjælpe barnet med læsningen og at hjælpe barnet til selv at prøve at læse de ukendte ord. Det er vigtigt, at barnet ikke føler sig presset til at gøre noget, det ikke kan.

Skolen mangler ofte ressourcer til at hjælpe i tide

I de 18 år, hvor jeg underviste i skolen, ønskede jeg ofte, at jeg havde bedre tid og større mulighed for at hjælpe forældre. Når jeg kigger ud i folkeskolen nu, så er det ikke blevet bedre. Jeg ser fortravlede lærere, og jeg ser forældre, som føler sig kørt ud på et sidespor i forhold til deres egne børns læring. Jeg ved, at mange forældre ville ønske, at der var flere ressourcer i skolerne, så deres barn kunne få en ekstra hjælpende hånd med læsningen, eller så de som forældre kunne få noget vejledning i, hvordan de selv kunne hjælpe deres barn videre. Det er faktisk en af de vigtigste grunde til, at jeg etablerede Læsekarrusellen. Jeg mener nemlig, at alle forældre skal have en fair chance for at kunne hjælpe deres eget barn med at lære at læse.
I Læsekarrusellen har vi tid til at forstå:
1. den kamp, som dit barn kæmper med at lære at læse
2. at du som forælder selv er en supervigtig brik i forhold til dit barns læring, og
3. hvordan du som forælder kan hjælpe dit eget barn til at lære at læse
Hvis du gerne vil vide mere om, hvad du konkret kan gøre for at hjælpe dit barn med læsningen, så læs med nedenfor.

Fra tavs til konkret og brugbar viden for dig og dit barn

Er du en af de forældre, som føler dig lidt fortabt i forhold til dit barns læsning, så er du kommet det rette sted.
Når du har et barn, som ikke så let får lært at læse, så står du med en udfordring, som oftest er svær at løse på egen hånd. Nu tænker du måske: ”Vi må bare øve noget mere, så kommer det nok.” Hvis du spørger mig direkte, så vil jeg svare: ”Ja, det kommer nok, men hvor langt er klassekammeraterne så nået med deres læsning?”
Noget helt andet er, at din viden om, hvordan du selv læser, er tavs viden. Du har lært at læse uden helt at vide, hvordan det skete, og derfor er det også virkeligt svært at forklare dit barn om læsningens mysterier. Det vil jeg selvfølgelig gerne hjælpe dig med, det er jo derfor jeg er her. Jeg tror godt, vi kan blive enige om, at du, som forældre til et barn som kæmper med sin læsning, godt kan bruge et par gode råd, og lidt viden om læsning, så du kan få ord på din egen tavse viden om læsning.

Som jeg ser det, så har du tre muligheder:

1. Du kan vælge den gratis vej.
I min gratis Facebookgruppe kan du finde mange forskellige foredrag, hvor jeg blandt andet fortæller om:

• Hvordan læsning kan leges ind
• Børnestavning
• Hvordan bogstavlydene kan anvendes i læsetræningen

Du anmoder om medlemskab af Facebookgruppen: ”Skolestart – om læsning og skrivning” her.
Du kan altså finde en masse viden om læsning og skrivning og ikke mindst om, hvordan du helt konkret griber læsetræningen an sammen med dit barn. Her er vejledningen ikke personlig .

2. Du kan investere 2995,-kr. i et online forløb , der giver dig en grundigere gennemgang af, hvordan du med sikker hånd kan hjælpe dit barn videre med læsningen. Jeg guider dig gennem hele processen, og du får ovenikøbet materialer og personlig vejledning med i prisen. Så kan vi sikre os, at læsetræningen præcist tilpasses dit barns udfordringer, og du har mulighed for at få hjælp, hvis I støder på udfordringer. På onlinekurset fortæller jeg dig alt det, som jeg så gerne ville have fortalt forældrene, da jeg var underviser i folkeskolen.
Du kan bestille online forløbet her.
3. Du kan vælge at investere i et læseforløb til dit barn i Læsekarrusellen. Denne løsning er god, hvis dit barn er kommet bagud med læsningen, og I gerne vil have det indhentet igen. Undervisningen i Læsekarrusellen er altid skræddersyet til dit barn og jeres familie. Jeg underviser på to forskellige måder (de kan selvfølgelig også kombineres). Klik på forløbene herunder og læs mere:

Intensivt læseforløb på 5 dage
1:1 undervisning en gang om ugen (kan evt. forefå på Skype/Facetime) Et læseforløb starter altid med en gratis og uforpligtende læsevurdering. Så kan jeg vurdere, hvilken støtte dit barn har behov for, og I kan mærke efter, om jeg er den rette samarbejdspartner for jer.

Klik på knappen og bestil en gratis læsevurdering af dit barns læsning!

Når vi gør, som vi plejer

Ja, du har jo selvfølgelig også den 4. mulighed.
Du kan træne videre med læsningen som I plejer at gøre, og få de resultater, som I plejer at få. Det håber jeg ikke, at du vælger – for dit barns skyld! Jeg håber, du vil få rigtig stor glæde af min hjælp og vejledning, uanset hvilken mulighed du vælger. Mit største mål i Læsekarrusellen er at give forældre en fair chance for at hjælpe deres eget barn med at lære at læse. Derfor tilbyder jeg hjælp på flere niveauer og i alle prisklasser. Rigtig god fornøjelse med læsningen.
Scroll til toppen