Læsning er vigtigt for selvværdet

Læs her, hvordan læsningen kan få indflydelse på, dit barns tro på sig selv.

Den vigtigste kompetence

En af de kompetencer, som får stor betydning for resten af dit barns liv, er læsning. Men er det nu også det? Behøver mit barn kunne læse så godt allerede nu, tænker du måske?
Det korte svar er ja. Læsning giver også adgang til at blive god til andre fag, og det giver barnet helt andre muligheder, end hvis det har læsevanskeligheder. Læsevanskeligheder sætter sig på selvværdet. Når et barn har svært ved at lære at læse, så sker der ofte det, at barnet får en følelse af, at det er svært at lære noget nyt. Måske har du ikke tidligere tænkt på, hvor stor indflydelse læsning har haft på dit liv, men prøv at lægge mærke til det fremover. Så vil du sikkert opdage, hvor mange informationer du får på skrift hver eneste dag, det er tusindvis.

Tænk på hvordan du har det med læsning

Er du god til at læse?
Var det svært for dig at lære at læse?
Var du en af de bedste i klassen til at læse eller nærmere det modsatte?
Er læsning en fornøjelse eller en pligt for dig?
Hvad betyder det for dig som voksen i dag?
Havde mængden af den tekst, du forventede, der skulle læses, noget at gøre med dit valg af uddannelse?
Er du sådan en medarbejder, der hurtigt får læst og forstået de nye regler eller instruktioner?
Nyder du at slappe af med en bog eller læse nyhederne?
Er du den forælder som gerne eller ikke så gerne vil læse godnathistorier for dit barn?
Og hvordan lyder det egentligt, når du læser højt?

Som du nok kan se, så har læsning stor betydning for og indflydelse på dit liv, og det samme kommer til at være gældende for dit barns liv.

Negativt selvbillede

Én ting er hvad vi gerne vil opnå af uddannelse, job og viden, men noget andet er, hvordan vi har det og oplever os selv. Et barn som ikke kan læse, kan være i risiko for at udvikle et negativt selvbillede i forhold til at kunne lære.
Som jeg ofte forklarer det: Et barn kan sagtens føle sig dygtig til at gå i skole uden at være god til f.eks. matematik, men det er svært at føle sig god til at gå i skole, hvis det er svært at læse.
I skolen, hvor barnet har sin ”arbejdsdag”, er læsning nøglen til rigtig mange fag og informationer. Selv i musiktimerne skal et barn kunne læse for at kunne synge med på nye sange.

Det giver hurtigt en negativ spiral i forhold til barnets skolegang, fordi barnet får et billede af sig selv, som en der ikke er god til at læse, ikke er god til at lære og dermed ikke er god til at gå i skole. Netop barnets selvbillede af ikke at være god til at gå i skole og lære noget, er det, der giver de store udfordringer, hvis barnet ikke hurtigt får hjælp og kommer ud af den negative spiral. Det er også barnets følelse af ikke at kunne leve op til kravene og ikke at kunne klare de opgaver, som klassekammeraterne kan, der giver vredesudbrud, konflikter og frustrationer, når I sidder derhjemme og forsøger at få klaret den daglige læsetræning. ​

Du kan gøre en forskel

Heldigvis kan du som forælder gøre en stor forskel for dit barn. Helt ubevidst kommer vi til at give noget af det, der var svært for os selv videre. Men det har du og dit barn gode muligheder for at ændre på nu. Når du er bevidst om, hvordan det var for dig at lære at læse, hvilke muligheder det gav dig, at du kunne eller ikke kunne læse så godt, og hvad du ønsker for dit barn, så er det nemmere at få vendt den negative spiral, der kan opstå ved læsevanskeligheder. Vil du gerne blive klogere på, hvordan du bedst hjælper dit barn, kan jeg anbefale dig, at læse de andre blogindlæg. Hvis du er klar til at få mere hjælp, kan du booke en gratis og uforpligtende læsevurdering allerede nu. Så får du et godt indblik i, hvordan dit barn læser, og hvordan I sammen kommer videre med læsningen.
Scroll til toppen